Universitat



En aquest apartat trobarás informació sobre el Sistema Universitari a Catalunya i les diferents vies d'accés possibles en funció de la formació prèvia i/o l'edat. També trobarás informació sobre les proves d'accés a la universitat i per a les persones estrangeres amb titualcions universitàries on trobar orientació i assessorament en els processos de reconeixement de la seva qualificació professional i acadèmica. 
1. Introducció al sistema universitari català
2. Com es pot accedir a la Universitat?
3. PAU: les proves d'accés a la Universitat
4. Saru: Servei d'Acompanyament al Reconeixement Universitari per a estrangers/es


1. Introducció al sistema universitari català


El sistema universitari català inclou les universitats públiques i les privades implantades a Catalunya, així com la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), universitat no presencial creada a iniciativa de la Generalitat de Catalunya.

El juny de 1999 els ministres d’educació superior de 29 països europeus varen signar la Declaració de Bolonya, que estableix els fonaments per a la construcció de l’espai europeu d’educació superior (EEES) amb l’horitzó d’implementació general al 2010. L’objectiu de l’EEES és la millora de la qualitat i la competitivitat internacional de l’educació superior a Europa, tot permetent incrementar la mobilitat i l’ocupació dels titulats universitaris europeus. Aquest procés de canvi dels estudis universitaris es coneix popularment com el “procés de Bolonya”, ja que és en aquesta ciutat on es va signar el document inicial de referència, i està basat, principalment, en l’adopció d’una estructura comparable de les titulacions a nivell europeu i en una renovació metodològica docent.


D’acord amb els objectius establerts per l’EEES, els estudis universitaris oficials s’estructuren en tres cicles denominats, respectivament, grau, màster i doctorat.
  • Els estudis de grau ofereixen una formació acadèmica i professional que capacita els i les estudiants per incorporar-se al món laboral.
    • Per obtenir el títol de grau caldrà haver completat 240 crèdits ECTS.
    • El període d’estudi del grau serà de 4 anys (60 crèdits ECTS/any).
    • El títol oficial que s’obtindrà és el de “graduat/ada”.
No obstant això, els graus corresponents a professions regulades —arquitectura, arquitectura tècnica, medicina, mestre/a, veterinària, professor/a d’educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyaments d’idiomes— podran tenir un nombre de crèdits ECTS i una durada establerta per la seva normativa específica.

  • Els estudis de màster permeten una formació avançada, orientada per una banda a l’especialització acadèmica o professional, i per una altra a promoure la iniciació de tasques investigadores.
    • Per obtenir el títol de màster caldrà haver completat entre 60 i 120 crèdits ECTS.
    • El període d’estudi del màster serà d’1-2 anys.
    • El títol oficial que s’obtindrà és el de “màster”.

  • Els estudis de doctorat tenen per objectiu la formació avançada dels estudiants en les tècniques d’investigació.
    • Per accedir als estudis de doctorat caldrà haver superat com a mínim 300 crèdits ECTS.
    • Per obtenir el títol de doctorat caldrà haver completat un nombre de crèdits determinat pels mateixos estudis i presentar la corresponent tesi doctoral.
    • El títol oficial que s’obtindrà és el de “doctor/a”.
Els estudis oficials de màster ja s’imparteixen des del curs acadèmic 2006-2007 i els de grau començaran a funcionar a partir del curs acadèmic 2008-2009. Pel que fa als estudis del pla antic, el curs acadèmic 2010-2011 ja no serà possible oferir places de nou ingrés a primer curs de les titulacions de llicenciat/ada, diplomat/ada, arquitecte/a, enginyer/a, arquitecte/a tècnic/a i enginyer/a tècnic/a, tot i que seguiran vigents fins al 30 de setembre de 2015 per als alumnes que ja hagin començat.



2. Com es pot accedir a la Universitat?

En funció del nivell d’estudis, existeixen diferents vies d’accés a l’oferta formativa que proporcionen les Universitats:

ORIGEN REQUISITS
Batxillerat Qualificació Batxillerat + Qualificació PAU
Cicles formatius de grau superior / FP2 Qualificació CFGS o FP”
Titulats/des Universitaris/ies Preinscripció
Majors de 25 anys Prova d'accés per majors de 25 anys
Majors de 45 anys Prova d'accés per majors de 45 anys i entrevista personal
Acreditació d'experiència professional Ser major de 40 anys, certificat d'acreditació de l'experiència i entrevista personal
Estudiants que provenen d'altres estudis universitaris no finalitzats =) Si el reconeixement de crèdits és superior a 30 crèdits, la sol·licitud la resol el/la rector/a
=) Si el reconeixement de crèdits és inferior a 30 crèdits l'estudiant s'incorpora al procés general d'admissió
Estudiants estrangers/es =) Exempts/es de la prova d'accés si provenen de països de la UE o que tenen un conveni educatiu signat amb Espanya
=) Si provenen d'altres països, cal homologació del títol d'origen al títol de Batxillerat espanyol i fer la Prova d'accés
Estudiants provinents de plans educatius anteriors Prova d'accés
Accés a la Universitat per reprednre una titulació ja iniciada -) Amb més de 6 crèdits, accés directe
-) Amb menys de 6 crèdits superats, procés d'admissió ordinari
Font: Accés a la Universitat. Barcelona Activa.




3. PAU: les proves d'accés a la Universitat

Les PAU són un conjunt d’exercicis que tenen per objectiu valorar la maduresa acadèmica, els coneixements i les competències adquirides en el batxillerat.

S’estructuren en dues fases:
- Fase General: Obligatòria, integrada per 4 matèries comunes (Llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i Història o Filosofia) i una matèria de modalitat a escollir.
- Fase Específica: Voluntària, serveix per pujar nota. Els exàmens de la fase específica estan integrats per matèries de modalitat associades a la branca de coneixement del grau que es vol cursar.

Existeixen dues convocatòries anuals: una ordinària (al mes de juny) i una altra extraordinària (al mes de setembre). La qualificació global obtinguda en les PAU és el resultat del càlcul ponderat dels diferents exercicis que la composen. És condició necessària per aprovar les PAU obtenir una puntuació global de 4 o més punts. Els resultats de les PAU no caduquen.

Les persones més grans de 25 anys i les persones més grans de 45 anys poden accedir a la universitat superant la prova d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys i/o la prova d'accés a la universitat per a més grans de 45 anys, respectivament. Aquestes proves són comunes per a totes les universitats de Catalunya.
En aquestes pàgines: http://www.gencat.cat/economia/ur/ambits/universitats/acces/vies/25a/index.html trobareu informació sobre aquestes proves (requisits, dates de matrícula i d’examen, temaris...), així com altra informació d’interès per preparar aquestes proves d'accés (enunciats d’exàmens, criteris d’avaluació...).
Per formalitzar la matrícula i consultar els resultats d’aquestes proves, consulteu l'adreça d’Internet https://accesnet.gencat.cat.


4. Saru: Servei d'Acompanyament al Reconeixement Universitari per a estrangers/es

En virtut d’un conveni signat el 15 de gener de 2010 entre la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Educació, l’Obra Social “la Caixa” i l’Associació Atlàntida, Catalunya ofereix a les persones amb titulacions universitàries estrangeres orientació i assessorament en els processos de reconeixement de la seva qualificació professional i acadèmica. Es respon així a una de les mesures establertes en el Pacte Nacional per a la Immigració, signat el desembre de 2008, quan aposta per “fer aflorar els sectors de la població qualificada a través de l’agilització dels tràmits per a l’homologació de la formació, el reconeixement de l’experiència professional i la creació de mecanismes d’inserció laboral per als sectors qualificats.

Què ofereix?


  • Informa i assessora sobre la tramitació del reconeixement de les titulacions estrangeres de grau superior.
  • Acompanya l’usuari durant tot el procés de reconeixement.
  • Informa, assessora i orienta, de manera personalitzada, sobre els itineraris acadèmics recomanables per completar els estudis, afavorint el reconeixement universitari i millora el currículum vitae.
  • Fa itineraris personals d’inserció professional qualificada per inserir laboralment les persones que es troben tramitant el reconeixement del títol.
  • Orienta laboralment els usuaris d’acord amb els seus perfils professionals


Conceptes Clau
Crèdits ECTS (European Credit Transfer System): Sistema Europeu de Transferència i Acumulació de Crèdits. Sistema unificat per establir una correspondència de crèdits entre universitats europees. Cada curs acadèmic consta de 60 crèdits ECTS (l’equivalent a entre 1500 i 1800 hores lectives). Un crèdit ECTS equivaldria a entre 25 i 30 hores de material lectiu. Cal tenir en compte, que amb el crèdit europeu, no es compten només les hores lectives presencials, sinó totes les hores necessàries per l’aprenentatge, incloent-hi les hores de treball i estudi a casa.





Webgrafia
Accés a la universitat. Departament d’Innovació, Universitats i Empresa. Generalitat de Catalunya: