Primària, ESO i Batx










En aquest bloc trobaràs en primer lloc informació sobre el Sistema Educatiu Reglat en les seves tres etapes educatives: l'educació primària de caràcter obligatori i gratuïta, la educació secundària obligatòria (ESO) i el batxillerat. En segon lloc hem dedicat un apartat a la Formació per a Persones Adultes (FPA), la qual permet que les persones adultes puguin seguir enriquint els seus coneixements i millorar les competències tècniques i professionals. La FPA permet completar els ensenyaments bàsics de primària i secundària i treure's el títol de graduat o graduada. Per últim, hem dedicat un apartat a la homologació de títols per a estudiants estrangeres:

1. Educació primària (6 a 12 anys)
2. Educació secundària obligatòria – ESO (12 a 16 anys)
3. Batxillerat
4. La Formació de Persones Adultes (FPA)
5. Homologació de títols i estudis de sistemes educatius estrangers


1. Educació primària (6 a 12 anys)

L'educació primària és l’etapa educativa de caràcter obligatori i gratuït que comprèn sis cursos acadèmics i s'organitza en tres cicles de dos cursos: cicle inicial, cicle mitjà i cicle superior. Amb caràcter general, s'inicia l'any natural que es compleixen 6 anys i es cursa fins als 12 anys.

La finalitat de l'educació primària és proporcionar a tot l’alumnat una educació que permeti desenvolupar les capacitats personals i les habilitats socials; adquirir les habilitats i les competències relatives a l'expressió i la comprensió orals, l'expressió escrita i la comprensió lectora, les matemàtiques bàsiques i l'ús de les noves tecnologies i de la comunicació audiovisual; desenvolupar la capacitat d'esforç, de treball i d'estudi; expressar el sentit artístic, la creativitat i l'afectivitat, i conèixer els elements bàsics de la història, la geografia i les tradicions pròpies de Catalunya que faciliten l'arrelament.

Un cop acabada l’educació primària, l’alumnat ha de continuar els estudis d’educació secundària obligatòria (ESO).

1.1 Continguts/ Àrees de coneixement
      - Llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura i aranès, a la Vall d'Aran
    - Llengua estrangera
    - Coneixement del medi natural, social i cultural
    - Educació artística
    - Educació física
    - Matemàtiques
    - Educació per a la ciutadania i els drets humans (en el cicle superior)
    - Religió (voluntària)



1.2 Vies d'accés
Es pot matricular al primer curs d'educació primària l'alumnat que compleix 6 anys durant l'any natural en què s’inicia el curs i el que té una altra edat i procedeix del darrer curs d'educació infantil.
Abans de la matrícula cal fer la preinscripció; és a dir, el tràmit amb què se sol·licita l'admissió en un centre determinat. 

Tota la informació per fer la preincripció i matrícula (tria del centre educatiu, documentació a presentar, calendari, criteris de prioritat i barem, sol·licitud de preinscripició i matrícula): informació educació primària



2. Educació secundària Obligatòria ESO (12 a 16 anys)

L'educació secundària obligatòria (ESO) és gratuïta. Comprèn quatre cursos acadèmics. Generalment s'inicia l'any natural en què es compleixen 12 anys i s'acaba als 16, tot i que l’alumnat té dret a romandre en el centre amb règim ordinari fins als 18. 

2.1 Continguts/ Àrees de coneixement

Informació sobre els continguts de la ESO de 1er a 4rt: continguts ESO


2.2 Continuïtat dels estudis
L’alumnat que obté el títol de graduat o graduada en ESO pot accedir al batxillerat o bé a un cicle formatiu de grau mitjà de formació professional, d’ensenyaments esportius (si se supera la prova específica d'accés) o d’arts plàstiques i disseny.

A partir dels 16 anys, si no es té el títol de graduat o graduada en ESO, es pot accedir als estudis següents:
els programes de qualificació professional inicial (PQPI);
la formació de persones adultes;
els ensenyaments d’idiomes (des de l’edat de 14 anys es pot estudiar un idioma diferent del que s’ha cursat a l’ESO), i
els ensenyaments elementals i professionals de música i dansa, un cop superada la prova específica;

Si no es té el títol de graduat o graduada en ESO, a partir dels 17 anys es pot accedir als cicles formatius de grau mitjà, un cop superada la prova d’accés. A més a més, a partir dels 18 anys es té accés a la prova lliura per a l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria

Un cop acabada l’ESO també es pot accedir al món laboral.


2.3 Prova lliura per a l'obtenció del títol de graduat en ESO per a +18 anys


Aquí trobareu tota la informació per a realitzar la prova lliura (Inscripció, centres on es fa la prova, convalidació d'àmbits, informació i descripció de la prova, models de prova i matrícula): prova lliura obtenció títol graduat ESO +18 anys



2.4 Proves per l'obtenció del títol de graduat en ESO per l'alumnat que no l'hagi obtingut en finalitzar l'etapa 
L'alumnat que no hagi obtingut el títol de graduat en educació secundària obligatòria en finalitzar l’etapa, durant el mes de març es pot presentar a les proves que amb aquest objectiu elaboren, apliquen i corregeixen els departaments didàctics dels centres públics o el professorat designat per la direcció dels centres privats.

Abans que s'obri el període d'inscripció, els centres publiquen al tauler d'anuncis o al web els criteris d'avaluació i els continguts mínims exigibles per a la superació de cadascuna de les matèries.



Els requisits per poder presentar-se a les proves són:

Tenir 18 anys o complir-los dins l'any natural en què es fan les proves; aquesta edat es pot rebaixar fins als 16 anys per a l'alumnat que tingui un contracte laboral que li impedeixi assistir al centre educatiu en règim ordinari, o que es trobi en procés d'obtenció d'un permís de treball o que sigui esportista d'alt rendiment.

Haver finalitzat l'educació educació secundària obligatòria sense haver obtingut el títol i no tenir més de cinc matèries pendents de qualificació positiva (compten com una sola matèria les cursades amb el mateix nom en diferents cursos).

Haver finalitzat l'educació secundària obligatòria durant un dels dos cursos anteriors al qual accedeix a les proves.

La sol·licitud per fer les proves s’ha de presentar durant els 10 primers dies lectius del mes de febrer a la secretaria del centre on la persona sol·licitant va estar matriculada de quart d'ESO per última vegada.

Juntament amb l'imprès de sol·licitud, l'alumnat menor de 18 anys ha de presentar la documentació que acrediti la seva condició de contractat laboral o d'esportista d'alt rendiment. En aquest darrer cas, cal presentar una certificació del Consell Català de l'Esport que acrediti que la persona figura en el programa de tecnificació (ARC) de la federació catalana corresponent.



3. Batxillerat

El batxillerat és l'etapa que es cursa normalment entre els 16 i els 18 anys, tot i que és oberta a persones de qualsevol edat, ja sigui de forma presencial o a distància. És un cicle format per dos cursos de trenta hores lectives setmanals.


Es pot escollir entre tres modalitats de batxillerat: arts (via d'arts plàstiques, imatge i disseny i via d'arts escèniques, música i dansa), humanitats i ciències socials, i ciències i tecnologia. La modalitat que es tria el primer any es manté, en principi, durant els dos cursos del cicle; si es vol canviar en finalitzar el primer curs, el centre ha d'assegurar que almenys es cursin tres matèries de la nova modalitat a segon curs i que, en acabar l'etapa, s'hagin superat almenys quatre matèries de la nova modalitat.


L'alumnat que ha superat el batxillerat es pot matricular d'altres matèries de modalitat si les vol afegir al seu currículum per accedir a estudis superiors.

El batxillerat es pot cursar a distància a l'Institut Obert de Catalunya. Aquesta opció té les particularitats següents:
es cursa en blocs semestrals;
només cal repetir les matèries no superades, i
és més flexible, facilita l'adaptació a les circumstàncies personals, familiars i laborals.

També hi ha l'opció de l'ensenyament nocturn. Per accedir-hi, cal tenir almenys 18 anys o bé tenir una edat compresa entre els 16 i els 18 anys i acreditar, per motius laborals o altres que a criteri del Consell Escolar ho justifiquin, la impossibilitat de seguir estudis en règim diürn. Aquesta opció té les particularitats següents:
s'han de cursar les mateixes matèries que en el règim presencial diürn, llevat de l'educació física;
les matèries es distribueixen en tres cursos;
només cal repetir les matèries no superades, i
només es pot fer batxillerat nocturn un màxim de sis cursos acadèmics (per a aquest còmput, cal tenir en compte els cursos fets en règim diürn).

El batxillerat també es pot estudiar simultàniament amb els ensenyaments de música o dansa en centres integrats. Cal tenir en compte, però, que per accedir a aquests centres s'ha de superar una prova d'aptituds artístiques.

Més informació de cadascuna de les especialitats: especialitats Batxillerat


3.1 Continuïtat dels estudis
Amb el títol de batxiller o batxillera es pot accedir:
a la universitat (un cop aprovades les proves d'accés),
a un cicle formatiu de grau superior de formació professional específica o d'arts plàstiques i disseny (si hi ha més demanda que oferta, per accedir a determinats cicles té prioritat l'alumnat que ha cursat una modalitat de batxillerat determinada),
a un cicle formatiu de grau superir d’ensenyaments esportius, si es tenen els requisits d’accés (si hi ha més demanda que oferta, per accedir a determinats cicles té prioritat l'alumnat que ha cursat una modalitat de batxillerat determinada),
als ensenyaments superiors artístics (un cop superada una prova específica d'accés) i
al món laboral.


4. La formació de persones adultes (FPA)

L’FPA comprèn les activitats d’aprenentatge que, en el marc d’aprendre al llarg de tota la vida, permet que les persones adultes desenvolupin les capacitats, enriqueixin els coneixements i millorin les competències tècniques i professionals. Això fa que hi participin persones amb objectius diferents, com poden ser obtenir una titulació, posar-se al dia o ampliar els coneixements.


 Font: Generalitat Catalunya. Guia de Formació per a Persones Adultes.

4.1 Oferta educativa
Ensenyaments inicials bàsics: tenen com a objectiu que les persones destinatàries puguin adquirir el grau de competència mínima en les àrees indicades per desenvolupar-se en la societat actual. 
Formació instrumental: aquesta formació inclou des de l'aprenentatge de la lectura , l'escriptura i el càlcul elemental fins al'obtenció del certificat de formació instrumental.
Educació secundària per a les persones adultes: Aquests estudis permeten completar els ensenyaments bàsics i obtenir el títol de graduat o graduada en educació secundària obligatòria (GESO). Es poden cursar de manera presencial o semipresencial als centres i aules de formació de persones adultes o als centres i aules de formació de persones adultes que són punts de suport de l'Institut Obert de Catalunya (IOC).
Preparació per a les proves d'accés: aquests ensenyaments tenen com a finalitat facilitar l'accés a un cicle formatiu de Formació Professional, d'arts plàstiques i disseny o d'ensenyaments esportius a la universitat a aquelles persones que no tenen els requisits acadèmics per accedir-hi. 
Competències per a la societat de la informació: aquestes activitats tenen com a objectiu que l'alumnat assoleixi les competències bàsiques en tecnlogies de la informació i la comunicació i en una llengua estrangera per desenvolupar-se en la societat actual. 


4.2 Qui pot accedir-hi?
Poden accedir a aquests estudis totes les persones que tenen més de 18 anys o bé els compleixen durant l'any natural en què inicien la formació.

També hi poden accedir les persones que tenen 16 anys o bé els compleixen durant l'any natural en què inicien la formació si es compleix alguna de les circumstàncies següents:
per raons laborals no poden seguir els estudis de règim ordinari, estan en procés d'obtenir un permís de treball,
són esportistes d'alt rendiment que no poden incorporar-se al sistema educatiu ordinari,
tenen necessitats específiques i circumstàncies singulars justificades que ho fan aconsellable o
cursen o han cursat programes de qualificació professional inicial.

4.3 Com es fa la inscripció en un centre o aula de FPA? 
El procés de preinscripció en els centres o aules d’FPA de titularitat pública es fa durant el mes de Juny.

Un cop s’ha fet la preinscripció i s’ha adjudicat la sol·licitud, cal formalitzar la matrícula en el centre o aula que s’hagi assignat. 

Incorporació al llarg del curs: els centres i aules obren la matrícula periòdicament per als ensenyaments trimestrals i semestrals. 



5. Homologació de títols i estudis de sistemes educatius estrangers 

Homologar títols i estudis de sistemes educatius estrangers amb els títols equivalents espanyols no universitaris vol dir reconèixer la seva validesa oficial a Espanya. L'homologació suposa el reconeixement del grau acadèmic corresponent, habilita per continuar estudis d'un altre nivell educatiu espanyol i implica el reconeixement dels efectes professionals inherents al títol espanyol de referència.Convalidar estudis estrangers d'educació no universitària vol dir declarar la seva equivalència amb els estudis espanyols corresponents perquè la persona interessada pugui continuar els estudis en un centre docent espanyol.


5.1 Qui la pot sol·licitar? 
Tant l'homologació com la convalidació la poden sol·licitar ciutadans espanyols o estrangers que hagin cursat estudis o hagin obtingut un títol oficial o oficialment reconegut d'un sistema educatiu estranger; també les poden sol·licitar els qui hagin cursat estudis en centres autoritzats per impartir ensenyaments de sistemes educatius d'altres països a Espanya.


5.2 Requisits
Per poder ser homologats o convalidats, els títols o estudis han de complir els requisits següents:

Tenir validesa oficial en el sistema educatiu del país al qual corresponen. Si els estudis s'han portat a terme en un centre estranger ubicat a l'Estat espanyol, aquest centre ha de tenir l'autorització de l'administració educativa espanyola competent per impartir aquests estudis.

El títol ha d'avalar uns estudis efectivament cursats pertanyents al sistema educatiu del país que els ha expedit. A Espanya no es pot homologar un títol estranger obtingut per homologació, convalidació o reconeixement d'un altre títol obtingut en un país tercer, ni els títols obtinguts per mitjà de proves de nivell, sense haver-ne cursat estudis (excepte si una norma ho contempla expressament).

Hi ha d'haver suficient equivalència acadèmica, de durada i de continguts amb els estudis o el títol espanyol de referència.

Els estudis que porten a l'obtenció del títol espanyol de referència han d'estar totalment implantats en el sistema educatiu espanyol. 

El curs o els cursos que es volen convalidar han d'estar completament superats en el sistema educatiu de l'altre país (no es poden convalidar assignatures soltes). A més, cal haver superat completament tots i cada un dels cursos anteriors al curs que es vol homologar o convalidar.

La persona interessada no pot haver obtingut prèviament en el sistema educatiu espanyol el títol o els estudis que sol·licita homologar o convalidar.

Els estudis fets en sistemes educatius estrangers per alumnes procedents del sistema educatiu espanyol seran homologats al títol espanyol de graduat/ada en educació secundària obligatòria o de batxiller, sempre que l'alumne/a hagi aprovat tants cursos correlatius i complets com tenia pendents per acabar l'educació secundària obligatòria o el batxillerat, respectivament i, per tant, no és possible l'homologació o la convalidació dels títols o estudis següents:

Estudis cursats en centres estrangers ubicats a Espanya al marge del que disposa la normativa que regula l'establiment i l'autorització d'aquests centres (Reial decret 806/1993, de 28 de maig, sobre règim de centres docents estrangers a Espanya).

Títols expedits per institucions o organismes estrangers que avalen estudis fets en centres espanyols que no condueixen a títols amb validesa acadèmica oficial.

Títols, diplomes, certificats o estudis cursats en organismes o institucions, públics o privats, que no constitueixen graus acadèmics ni formen part del sistema educatiu del país estranger en qüestió.


Més informació sobre l'homologació de (títols que es poden homologar, incorporació al sistema educatiu, legalització de documents, documentació per la sol·licitud):