SQCAT




En aquest apartat trobarás informació sobre el Sistema Integrat de les Qualificacions i la Formació Professional i sobre el procés d'acreditació de competències tant de la teva formació com de la teva experiència laboral:

1. Sistema Integrat de les Qualificacions i la Formació Professional (SQCAT)
2. Famílies Professionals i Nivells
3. El procés d’acreditació
4. Programa Qualifica't




L’Institut Català de les Qualificacions Professionals (ICQP) defineix i proposa, a Catalunya, el Sistema Integral de Qualificacions i Formació Professional. Aquest sistema té com a objectius preferents l’orientació de la formació professional a les demandes de qualificació que requereixen les organitzacions productives siguin empreses, organismes o institucions; l’adequació entre l’oferta i la demanda del mercat de treball; l’extensió de la formació al llarg de la vida de les persones més enllà del període educatiu tradicional, i també el foment de la lliure circulació de treballadors i treballadores. Aquests objectius li atorguen una funció essencial en dos móns diferents i complementaris, el laboral i el formatiu.

El Sistema Integrat de les Qualificacions i la Formació Professional, per mitjà de l’Institut Català de les Qualificacions Professionals, estableix les correspondències i convalidacions entre els tres subsistemes de la Formació Professional (Cicles Formatius, Ocupacional i Contínua) i l’experiència laboral, per tal d’acreditar la competència professional adquirida per qualsevol d’aquestes vies.



1. Sistema Integrat de les Qualificacions i la Formació Professional (SQCAT)

És el Sistema que permet la integració i definició de les correspondències entre les ofertes de Formació Professional (reglada, ocupacional i continua) i l’experiència laboral. L’Institut Català de les Qualificacions Professionals és l’òrgan tècnic que s’encarrega de definir i proposar, en l’àmbit de Catalunya, el Sistema Integrat de Qualificacions i Formació Professional. Els principals objectius de l’ICQP són:
Servir de referent comú per a la formació professional (inicial, ocupacional i contínua), establint les equivalències entre les diferents ofertes.
Actualitzar el catàleg de qualificacions i de formació professional.
Desenvolupar el procés de reconeixement i certificació de competències professionals.
Donar suport a la gestió per competències dels Recursos Humans d’empreses i organitzacions.
Fer d’element d’encaix entre la demanda i l’oferta de treball qualificat.

Per això s’estructura en tres àrees diferenciades.
  • Àrea de qualificacions: Realitza estudis sobre les noves professions i l’evolució de les existents i identifica les competències professionals de les diverses ocupacions. Amb aquesta informació, elabora el Catàleg de Qualificacions Professionals a Catalunya. Es calcula que al final del procés es tindran definides entre 400 i 500 qualificacions.
  • Àrea de formació: Elabora un Catàleg Modular Integrat de Formació Professional. Proposa lesconvalidacions i correspondències entre les diverses modalitats formatives (cicles formatius, ocupacional, contínua).
  • Àrea d'acreditació de la competència : Defineix el procediment per avaluar les competències professionals de les persones que les han adquirides per la via de l’experiència laboral i la formació ocupacional i contínua. Amb aquest procediment no s’obtindrà la titulació d’un Cicle Formatiu, però sí una certificació que reconegui la competència.

Font: Generalitat de Catalunya.

Aquí trobarás informació detallada i extensa del SQCAT: 


2. Famílies Professionals i Nivells

El CQCAT s’estructura en 26 famílies professionals o conjunt d’activitats econòmiques agrupades segons criteris d’afinitat, que representen la realitat econòmica del territori.
Els estàndards de competència que conformen la qualificació s’ordenen també segons nivells de qualificació que atenen a criteris de coneixements, iniciativa, autonomia, responsabilitat i complexitat, entre d’altres, respecte de l’activitat a desenvolupar.

Font: Generalitat Catalunya. 


3. El procés d’acreditació

Un dels dispositius principals del Sistema Integrat de Qualificacions i Formació Professional (SQCAT) és el procés d’acreditació de competències dirigit a facilitar a cada persona una informació, orientació i assessorament concret sobre la seva sol·licitud d’orientació, bé sigui per a obtenir el seu perfil de competències, per dissenyar un itinerari formatiu que li permeti millorar professionalment, o bé per acreditar les seves competències professionals i la seva formació.

Les utilitats del sistema per a les persones són bàsicament:

Identificar amb precisió el marc de competències que posseeix cada persona, en el marc de l’activitat laboral.
Orientar individualment el seu desenvolupament professional, en funció del seu balanç de competències.
Establir itineraris de formació professional més precisos d’acord amb la seva situació individual.
Fer visibles les vies d’aprenentatge no formals, inclosa l’experiència laboral.
Reconèixer els aprenentatges formals (o acadèmics) de cada ciutadà al llarg de la seva vida.
Identificar els aprenentatges no formals realitzats al llarg de la vida.
Propiciar l’acreditació de les competències dels ciutadans, donant pas al procés d’avaluació.
· La labor personalitzada d’orientació ajuda al ciutadà en dos sentits diferenciats:
Per tal de dissenyar un itinerari formatiu a mida per a millorar la seva qualificació professional.
Per acreditar-se i obtenir un certificat oficial de la seva qualificació.

L’avaluació de les competències de l’aspirant pot ser només documental, on es valoren els documents presentats o elaborats durant la fase d’orientació i assessorament, i també demostrativa, quan amb l’avaluació documental no es pugui acreditar la competència de forma palesa. L’avaluació de les competències pot donar com a resultat un dictamen final positiu que permet l’acreditació de la qualificació de la persona i el tancament del procés, o bé un dictamen negatiu que recomana de forma implícita l’ampliació de l’experiència laboral o la possible recurrència a la formació professional. La certificació posterior a l’obtenció d’un dictamen positiu possibilita l’expedició d’un certificat justificatiu de les competències acreditades i el seu registre en la base de dades general del sistema.

Font: Generalitat Catalunya.

Més informació al Catàleg de qualificacions professionals : http://aplitic.xtec.cat/e13_cfp_icqp/menuInici.do

Font: Barcelona Activa. Capital Humà. 



4. Programa Qualifica't

El programa "Qualifica't" està pensat perquè les persones i les empreses trobin l'orientació, el reconeixement i la formació professional que millor s'adapta a les seves necessitats.
Entre els seus àmbits d'actuació comprén:

4.1 La validació de formació impartida per empreses o entitats.
4.2 La validació de l'experiència laboral


4.1 Validació de la formació impartida per empreses o entitats
L'objectiu de la validació de la formació impartida per empreses o entitats és establir vincles entre aquesta formació i la formació professional de sistema educatiu. El reconeixement d'aquests vincles fa possible que les persones que superen la formació puguin gaudir dels efectes acadèmics de la formació professional del sistema educatiu.On he d'anar per validar la meva formació? 
Només poden validar la formació els centres educatius autoritzats del programa "Qualifica't" i aquests centres només poden validar la formació corresponent a l'oferta dels cicles formatius que tinguin autoritzats i que imparteixin.

Llistat de centres de validació aquí


4.1.1
Com es fa la validació? 
La validació es fa en relació amb les unitats formatives, els mòduls professionals o els crèdits dels cicles formatius de formació professional derivats, directament, d'unitats de competència.



En els títols derivats de la LOGSE, es poden validar els aprenentatges de la totalitat dels crèdits excepte:
- relacions en l'equip de treball,

    • relacions en l'àmbit de treball,

      - formació i orientació laboral,

    • síntesi

    • administració i gestió de la petita i mitjana empresa (quan el crèdit
      no derivi directament d'una unitat de competència).


En els títols derivats de la LOE no es podran validar els mòduls professionals següents:
- formació i orientació laboral,

- empresa i iniciativa emprenedora,

- síntesi

- el mòdul específic de projecte (cicles formatius de grau superior).


4.1.2 Quins requeriments he de tenir? 
El procés de validació requereix la signatura prèvia d'un conveni de col·laboració entre el Departament d'Educació o la persona titular del centre i les empreses o entitats participants.


4.2 La validació de l'experiència laboral

La validació de l'experiència (els aprenentatges assolits mitjançant l'experiència laboral o en activitats socials) permet que les persones adultes puguin fer valer els aprenentatges adquirits i, alhora, que aquests aprenentatges trobin una correspondència amb els ensenyaments de formació professional del sistema educatiu.

4.2.1 On he d'anar per validar la meva experiència laboral? 
El procés de validació es porta en els centres autoritzats. Dura un trimestre, com a màxim, i consta de l'etapa d'informació, l'etapa d'assessorament i l'etapa individual de validació dels aprenentatges. Al llarg del curs 2010-2011, cada centre educatiu pot establir diversos períodes de validació. El calendari general d'actuacions de tot el curs es publica al tauler d'anuncis i a la pàgina web de cada centre. 

Llistat de centres de validació aquí


4.2.2 Requisits d'inscripció
El servei de validació de l'experiència s'ofereix a persones que tenen 18 anys (o més) i experiència laboral o en activitats socials de dos anys com a mínim, a jornada completa, o el temps proporcional en el cas de jornada reduïda, en el sector productiu o professional relacionat amb el cicle formatiu del qual es volen validar els aprenentatges, desenvolupant activitats de l'àmbit de treball del cicle formatiu.

4.2.3 Què puc validar de la meva experiència? 
La validació de l'experiència es fa en relació amb els crèdits o els mòduls professionals dels cicles formatius de formació professional derivats d'unitats de competència.



En els títols derivats de la LOGSE es pot validar l'experiència relacionada amb la totalitat dels crèdits excepte:
- relacions en l'equip de treball;

- relacions en l'àmbit de treball;

- formació i orientació laboral;

- síntesi;

- crèdits que no derivin directament d'una unitat de competència, i

- crèdit d'administració i gestió de la petita i mitjana empresa, quan no derivi directament d'una unitat de competència.


En el títols derivats de la LOE no es poden validar els mòduls professionals següents:
- formació i orientació laboral,

- empresa i iniciativa emprenedora i

- síntesi.

-
En el cicles formatius de grau superior no es pot validar el mòdul específic de projecte.

4.2.4 El procés de validació - Com es fa la validació de la meva experiència laboral? 
La validació de l'experiència es fa per unitats formatives establertes pel Departament d'Educació i que es corresponen amb els crèdits en el cas dels títols de la LOGSE i amb els mòduls professionals en el cas dels títols de la LOE.


En acabar aquest procés de validació, la certificació es pot fer valdre per accedir als ensenyaments de formació professional (sempre que es puguin acreditar els requisits d'accés) i a les proves per a l'obtenció d'un títol de formació professional.

Per a més informació sobre aquest procés de validació, vegeu l'annex 3 de les instruccions de 10 de setembre del 2010, de la Direcció General d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats, per a l'aplicació del programa experimental "Qualifica't".
Si us cal més informació, la podeu sol·licitar per correu electrònic a l'adreça qualificat.educacio@gencat.cat.






Conceptes Clau

Competència: Capacitat que usa una persona en el treball per assolir amb èxit uns resultats.
 
Acreditació de la competència: Procés pel qual s’atorga un reconeixement de competències a una persona, per desenvolupar una professió. Les vies d’acreditació més usuals, en el sistema de formació professional al nostre país, són els títols de formació professional, els certificats de professionalitat, els certificats de formació ocupacional i/o contínua, i també els certificats de les accions formatives dels programes de garantia social i escoles taller.
 
Catàleg de Qualificacions Professionals: identifica les Qualificacions professionals susceptibles de reconeixement i acreditació. Cada una d’aquestes Qualificacions professionals està conformada per la suma de diverses Unitats de competència i, cada una d’aquestes Unitats de competència és constituïda per l’agregat de Competències específiques. Així mateix, el Catàleg de Qualificacions Professionals inclou la formació professional del Catàleg Modular Integrat de la Formació Professional associada a les diverses Qualificacions professionals. 
 
Reconeixement de competències: Determinació dels coneixements i capacitats adquirits mitjançant una formació o experiència professional i, quan s’escaigui, la seva validació formal per part de les institucions facultades.
 
Unitat de competència: Agrupament de competències amb valor i significat en el treball.
 
Catàleg de qualificacions professionals: Conjunt de qualificacions professionals, ordenades segons les diferents famílies professionals i nivells de competència.
 
Sistema de qualificacions i formació professional: Procés pel qual s’estableix la identificació, adquisició, reconeixement i certificació de les competències requerides per aconseguir els objectius de la producció i ocupació.


Programa Qualifica't: està pensat perquè les persones i les empreses trobin l'orientació, el reconeixement i la formació professional que millor s'adapta a les seves necessitats.




Webografia

Institut Català de les Qualificacions Professionals
http://www.gencat.net/educacio/icqp/index.htm

Catálogo Nacional de Cualificaciones Profesionales
http://wwwn.mec.es/educa/jsp/plantilla.jsp?id=1247&area=incual


Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals. Base de dades de Qualificacions, Unitats de Competència i Mòduls Formatius.
http://iceextranet.mec.es/iceextranet/bdqMFormativoAction.do

Principis comuns europeus per la validació del aprenentatge no formal e informal
http://www.mepsyd.es/educa/incual/pdf/1/07_001.pdf


Programa Qualifica't
http://www.gencat.cat/especial/einescontralacrisi/cat/ciutadans_treball_9.htm